Doodskoprook

 Roken is slecht voor de gezondheid. Dat weten we allemaal. Van roken krijg je longkanker. In sigaretten zitten een aantal schadelijke stoffen die het roken zo slecht voor je gezondheid maken. Dat er nog steeds zoveel mensen roken, heeft deels met het imago van roken te maken. Roken is bij sommigen nog steeds stoer. Eenmaal verslaafd aan roken geeft het opsteken van een sigaret wat rust. De schadelijke stoffen die in de sigarettenrook zitten zijn: teer, koolstofmono-oxide en nicotine.

Gevaarlijke stof Schadelijke invloed op het lichaam
1. Teer Plakt vast in de longen en de longblaasjes waardoor zuurstofopname moeilijk gaat
2. Koolstofmono-oxide Is een giftig gas. Komt in het bloed terecht en wordt opgenomen door de rode bloedcellen i.p.v. zuurstof
3. Nicotine Kankerverwekkend en verslavend. Nicotine doodt ook de trilhaarcellen in de luchtwegen en longen

Naast de hierboven schadelijke invloeden van roken op het lichaam, heeft de sigarettenrook ook nog een slechte invloed op de productie van zaadcellen in het lichaam van de man. Mannen die roken hebben niet alleen grotere kans op diverse leefstijlziekten, maar ook lopen ze de kans minder vruchtbaar te zijn.

Trilhaarcellen

In de luchtwegen en de longen zitten veel slijmproducerende cellen en trilhaarcellen. De slijmproducerende cellen maken slijm. In deze slijmlaag blijven vervolgens stofjes en ziekteverwekkers hangen. Deze stoffen en ziekteverwekkers komen dus niet dieper in de longen. Maar het slijm met deze stofdeeltjes en ziekteverwekkers moet natuurlijk wel verwijderd worden uit de luchtwegen. De trilhaarcellen zorgen ervoor dat het slijm met vervuiling langzaam maar zeker naar de mondholte getransporteerd wordt. Aangekomen in de mondholte kan je het vervuilde slijm dan makkelijk inslikken. De ziekteverwekkers en de stofdeeltjes komen dan in de maag terecht waar ze onschadelijk worden gamaakt. Nicotine in sigarettenrook beïnvloedt de werking van de trilhaarcellen. Deze gaan minder goed werken. Doordat het vervuilde slijm niet niet meer automatisch naar de mondholte wordt getransporteerd door de trilhaarcellen moet de roker dit zelf doen. Dit doet de roker door hard te hoesten.

trilhaarcellencompilatie

https://www.youtube.com/watch?v=GR71bL6-9C0

Hoe de stofdeeltjes en de ziekteverwekkers binnenkomen, is goed te zien op de onderstaande illustratie en het daarbij behorende filmfragment. De film laat goed zien hoe ingeademde lucht wordt schoongemaakt van vervuiling. Ook is goed te zien welke rol de slijmbekercellen en de trilhaarcellen spelen. Je hoeft de film niet helemaal te bekijken. Vanaf 5.30 minuut gaat de film exact over het zuiveringsmechanisme van de longen en luchtwegen.

zuurstofenvuilkomenbinnencompilatie

Passief roken (meeroken)

Niet alleen rokers ervaren de gevolgen van hun tabaksgebruik. Ook niet-rokers die zich in een ruimte bevinden waarin wordt gerookt, delen in de klappen. Zij roken passief.AffichePassiefRokenVIG%281%29 Op korte termijn is dit een bron van ongemak variërend van stank, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot irritatie van de ogen, de neus en de keel. Tabaksrook dringt in kleding en in haren, vermindert het smaakvermogen en leidt tot vermoeidheid. Op langere termijn is passief roken niet langer een ongemak maar een risico voor de gezondheid. Het zijn voornamelijk jonge kinderen wiens ouders roken en personen die samenleven met zware rokers of die samenwerken met rokers in kleine ruimten, die blootgesteld worden aan de risico’s. Passief roken vergroot bij volwassenen de kans op longkanker met 20 à 30% en op hartziekten met 25 à 35%. Het verergert acute en chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals chronische bronchitis en longemfyseem, astma en allergieën. Bij kinderen vergroot de blootstelling aan tabaksrook in de omgeving de kans op ziekten van de lagere luchtwegen, astma, middenoorinfecties en wiegendood.

Om de les af te sluiten staat er nog een laatste film op biologielessen over meeroken. De film duurt 5 minuten. Veel kijkplezier bij de film over meeroken.

DirkJan

hartstichting

EINDE van de les

VIDEO'S

toetsen

NOG MEER LEREN?

EXTRA lesstof

krantenartikelen

Downloads