Longvolume

De cellen van het lichaam hebben op elk moment van de dag behoefte aan zuurstof voor de verbranding. Het bloed haalt zuurstof op in de longen en vervoert het zuurstof naar de cellen. Mensen met een goede zuurstofopnamecapaciteit zullen zich fitter voelen dan mensen met longproblemen. Het meten van de longinhoud doe je met een spirometer. Hoe de spirometer eruit ziet en hoe deze werkt kan je zien op de onderstaande film. In de film worden de volgende begrippen besproken: ademvolume (teugvolume), vitale capaciteit, restvolume en totale longcapaciteit. Wat deze begrippen betekenen, wordt uitgelegd in onderstaande illustratie. Het is van belang de begrippen te kennen voordat je de film bekijkt.

LongvolumeleegAdemvolume: het ademvolume is de hoeveelheid lucht die je uitademt in rust. Bij de inademing zijn er wel spieren betrokken. De uitademing gaat onder invloed van de zwaartekracht.

Vitale capaciteit: de vitale capaciteit is de hoeveelheid lucht die je uitademt na een hele diepe inademing en een krachtige uitademing. Bij het bepalen van de vitale capaciteit worden bij de uitademing de buikspieren en de binnenste tussenribspieren gebruikt.

Restvolume: zelfs na een hele diepe uitademing blijft er nog lucht achter in je longen. Deze achtergebleven hoeveelheid lucht noemen we het restvolume.

Longcapaciteit: de longcapaciteit is de werkelijke inhoud van de longen. Deze bestaat uit de (te meten) vitale capaciteit en het restvolume van de longen.

Bij de ademhaling zijn vier spiergroepen betrokken. De spieren van het middenrif, de buitenste tussenribspieren, de binnenste tussenribspieren en de buikspieren. De werking van deze spiergroepen kan je heel goed bekijken op de website van Bioplek.org. Met behulp van de vier spiergroepen wordt de borstkast afwisselend vergroot of verkleind. Wordt door de spiergroepen het volume van de borstkast vergroot, dan stromen de longen vol en adem je in. Wordt door de spiergroepen het volume van de borstkast verkleind, dan worden de longen leeggedrukt en adem je uit. Hieronder kan je nog een filmpje bekijken waarin de samenwerkende spiergroepen worden besproken.

Het bovenstaande filmpje is gemaakt door Schooltv.nl/Beeldbank.      beeldbankschoolTV

Bij deze les hoort een werkblad. Download het werkblad hieronder.

dlwerkblad3

VIDEO'S

toetsen

NOG MEER LEREN?

EXTRA lesstof

krantenartikelen

Downloads