Soort, populatie, levensgemeenschap

Soort, populatie, levensgemeenschap

Soort, populatie en levensgemeenschap.

Individuen behoren tot dezelfde soort als de mannelijke individuen kunnen voortplanten met de vrouwelijke individuen en het nageslacht zich ook weer kan voortplanten. Je behoort tot dezelfde soort als zowel de Geslachtsnaam en de soortsaanduideling gelijk zijn.

 soort

Een soort kan echter over vele populaties in een gebied verdeeld zijn. Populaties laat zich dan ook het best definiëren als een groep organismen van een bepaalde soort die voorkomt in één gebied, waardoor er veel interactie tussen de individuen van deze soort mogelijk is. Het verschil tussen populatie en soort is makkelijk uit te leggen met de watervlo als voorbeeld. Je ziet hieronder een foto van een de Zegenpolder in Rhoon.

 Zegenpolder te Rhoon

Door de Zegenpolder heen lopen een aantal sloten. Deze sloten staan niet met elkaar in verbinding. In alle  sloten leeft de watervlo. Er leeft in deze de sloten rondom de weilanden maar één soort watervlo. Er is tussen de watervlooien in al de verschillende sloten absoluut geen interactie. Ze komen nooit met elkaar in aanraking. Ze paren onderling niet, ze concurreren niet om voedsel en nestmogelijkheden. Niets. Dus één soort, meerdere populaties. Hieronder nog één voorbeeld van hoe één soort (Zwarte zee-eend) langs de Nederlandse kust leeft in verschillende populaties. Verscholen in de tekst zit een krantanartikel over de Haagse eekhoorn. Voor deze eekhoorn is een brug aangelegd. Voordat de brug er kwam, hebben ecologen eerst onderzoek gedaan naar de behoefte van deze Haagse eekhoorns. Het krantenartikel is een voorbeeld van ecologisch onderzoek op populatieniveau.

Untitled 1

Ook leerlingen van een school behoren tot een en dezelfde populatie. Tussen de leerlingen van een school is onderling veel interactie. De individuele leerlingen beconcurreren elkaar om een lekkere plek om in de pauze te zitten, voedsel bij de kantine en misschien om aandacht van de docent in de klas. Daarnaast beconcurreren de leerlingen elkaar om elkaar. De meeste jongens en meisjes in de populatie zetten op school hun eerste stapjes op het liefdespad.

Populatie 2

Deze directe, intensieve interactie is er niet tussen de leerlingen van de verschillende scholen in Spijkenisse. De leerlingen van Scala Rietvelden behoren dus niet tot dezelfde leerling populatie als de leerlingen van MY College of elke andere school in Spijkenisse.

Levensgemeenschappen

Levensgemeenschappen zijn de verzameling verschillende populaties in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in een bos of sloot. De watervlo leeft samen in de sloot met populaties parasieten, vissen, waterplanten, slakken, amfibieën. De koolmees leeft in het bos samen met andere koolmezen, pimpelmezen, marterachtige, uilen en nog veel meer organisme. Al deze organismen van de verschillende populaties beïnvloeden elkaar direct of indirect. Alle populaties bij elkaar vormen een levensgemeenschap. Als je onderzoek doet naar levensgemeenschappen, dan beperk je je onderzoek tot de levende natuur in het gebied.

Ecosysteem Bos 2

 

VIDEO'S

toetsen

NOG MEER LEREN?

EXTRA lesstof

krantenartikelen

Downloads