Wat is gedrag?

Wat is gedrag?

Wat is gedrag?

Gedrag is alle handelingen die mensen en dieren vertonen. De spieren en klieren van de organismen veroorzaken het gedrag als reactie op een prikkel.

gedrag

Welke rol spelen de hormonen bij gedrag?

De omgeving van mens en dier bestaat uit prikkels. Organismen ontvangen vele prikkels uit deze omgeving. Er zijn geluids-, licht, geur, druk, warmte- en koude prikkels. Al deze  prikkels worden opgevangen met verschillende zintuigcellen. Als organismen deze prikkels opvangen worden ze zich bewust van wat er in hun omgeving afspeelt. Organismen moeten vervolgens reageren op deze prikkels uit hun omgeving. Echter organismen reageren niet altijd op eenzelfde manier op deze prikkels. Hun reactie op deze uitwendige prikkels is afhankelijk van hun motivatie. Motivatie wordt veroorzaakt door inwendige prikkels. Inwendige prikkels worden veroorzaakt door hormonen.

Waar binden onze hormonen in de hersenen?

Hormonen worden geproduceerd in hormoonklieren en getransporteerd door het bloed. Deze hormonen hechten zich aan de hersenen en beïnvloeden je motivatie.

hormonen en de hersenen 1

In de bovenstaande afbeelding is te zien waar de diverse hormonen hechten in onze hersenen en daar onze emotie / motivatie kunnen beïnvloeden.

hormonen en hun invloeden tabeloverzicht

In de bovenstaande afbeelding is te zien welke klieren betrokken zijn bij de productie van de diverse hormonen, waar deze hormonen een bindplaats hebben in de hersenen en hoe ze onze gevoelens en dus direct ons gedrag beïnvloeden.

Verschillen in motivatie

Kies jezelf of kiezen je hormonen?

In de afbeelding hierboven zie je een afbeelding van een winkelstraat.  Uit de broodjeswinkel komen prikkels. Winkelend publiek ziet de broodjes en ruiken de broodjes. Iedereen die langs loopt ontvangt dezelfde prikkels. Echter de reactie op deze prikkels is niet bij iedereen gelijk. De een besluit een broodje te gaan kopen en de ander loopt door. Het verschil in respons (reactie op een prikkel) zit ‘m in de motivatie. De een heeft honger of trek, en een ander niet.  

Wat is het verschil tussen een sleutelprikkel en een supranormale prikkel?

De sleutelprikkel

Een sleutelprikkel is een prikkel die voor de ontvanger van deze prikkel niet te onderdrukken is. Een sleutelprikkel roept in het gedrag van de ontvanger altijd dezelfde gedragsreactie op. Een voorbeeld van een sleutelprikkel is de rode binnenkant van de snavels van jonge vogels. De rode kleur van deze binnenkanten is voor de ouders een sleutelprikkel. De ouders reageren op het zien van deze rode binnenkant altijd op exact dezelfde manier: ze gaan voedsel geven.  

De supranormale prikkel

Een supranormaleprikkel is een extra sterke sleutelprikkel. Een supranormale prikkel veroorzaakt een nog grotere, vaste reactie (respons) bij de ontvanger dan een sleutelprikkel. Koekoeken zijn nestparasieten. Dit betekent dat vrouwtje koekoek een ei legt in het nest van kleinere zangvogels. Als het koekoek kuiken uitkomt gooit het eerst de eitjes van de zangvogel uit het nest. Als er al zangvogel kuikens zijn worden deze ook door het koekoeksjong uit het nest gegooid. Als de zangvogelvrouw dan terug komt dan vindt ze alleen nog maar het koekoeksjong in het nest. Een koekoek is echter veel groter. Het jong heeft dan dus ook een hele grote rode binnenkant van de snavel. De binnenkant is veel roder en groter dan van haar eigen jong. Deze snavel is voor vrouwtje zangvogel een onweerstaanbare supranormale prikkel. Ze zal onvermoeibaar het koekoeksjong blijven voeren.

prikkels

VIDEO'S

toetsen

NOG MEER LEREN?

EXTRA lesstof

krantenartikelen

Downloads