De winter is voorbij. het voorjaarszonnetje warmt de kast op en de bijen beginnen met vliegen. Op zoek naar stuifmeel en nectar
De voorjaarshoning is ’ in de maak’

Het begon allemaal in het vroege voorjaar met de bloei van de wilg, een geweldige drachtplant die de bijen een boost geeft met zijn stuifmeel en nectar. Daarna volgden de fruitbomen die met het mooie weer van april een explosie van bloesems veroorzaakten. Deze maand komt er nog zo’n super drachtplant bij, de koolzaadvelden het Buijtenland van Rhoon geel kleuren nog zo’n favoriete drachtplant voor honingbijen.

De Rhoonse bijenstal
In de maand april hebben de bijenvolken de broedkamers gevuld met eitjes en larven, het broednest. De winterbijen zijn vervangen door jonge nieuwe zomerbijen. Vanwege het mooie weer en het geweldige drachtgebied hebben de volken al twee honingkamers gekregen die in een rap tempo gevuld zullen worden. De haalbijen ruiken welke bloesems ze moeten bezoeken en geven dat in de kast door aan de andere bijen doormiddel van een dans. In het donker communiceren ze met elkaar door op een bepaalde manier rondjes te lopen op de raten, de bijendans genoemd.
Het stuifmeel wordt in de onderste broedkamers opgeslagen dit is het superfood voor de larfjes. De honing, is de benzine voor de volwassen bijen, slaan ze op in de bovenop geplaatste honingkamers. De bijen hebben graag een voorraad op zolder.
