Bladranden
Bladeren van bomen en planten hebben vaak kenmerkende bladranden. In deze les ga je de bladrand van de bladeren beter bestuderen. Maar hoe bepaal je nu wat de bladrand van het door jou gevonden blad is?
Erg moeilijk is dit niet. Je hoeft steeds maar twee eigenschappen van het blad te bestuderen:
- Bestudeer de globale vorm van het blad
- Bestudeer de hoeken van de insnijdingen
1. Globale vorm van het blad
Bij deze eerste stap kijk je naar de gehele vorm van het blad. De vorm van het blad wordt onder andere bepaald door de lengte-breedteverhouding van het blad en door de diepte van de insnijdingen van het blad. In onderstaande illustratie zie je voorbeelden van bladvormen gebaseerd op onder andere de lengte-breedteverhouding (afbeelding 1.1 1 tot en met 1.1.5) en voorbeelden van bladvormen gebaseerd op de insnijdingen van het blad (1.2 1 tot en met 1.2.7).
De lengte-breedteverhouding spreekt voor zich. Complexer zijn de insnijdingen. Hoe weet je nu of een blad gelobd, gespleten of gedeeld is. Om daar achter te komen moet je kijken naar de diepte van deze insnijding.
Gelobt | Gespleten | Gedeeld |
Insnijdingen tot maximaal 1/4 van het blad. | Insnijdingen tot maximaal de 1/2 van het blad. | Insnijdingen tot aan de hoofdnerf van het blad. |
2. De hoeken van de insnijdingen
We hebben nu de globale vorm van het blad besproken en de insnijdingen van het blad. Het wordt nu tijd om te gaan focussen op alleen de vorm van de bladrand. In afbeelding hieronder zie je de verschillende bladranden afgebeeld. Het herkennen van de juiste bladrand is moeilijk en je zal er veel voor moeten oefenen. Het zal natuurlijk voorkomen dat je bladeren in de natuur vindt die qua vorm, insnijding of bladrand niet in te delen zijn. De natuur is dan origineler dan wij hebben kunnen bedenken.
We verlaten nu de globale vorm van het blad. Je gaat je nu verdiepen in de rand van het blad. De rand van het blad kan verschillende kleine insnijdingen hebben. In de bovenstaande illustratie zie de verschillende bladranden. Een bladrand kan gaaf, getand, gezaagd, gekarteld, dubbel gezaagd, gegolfd gewimperd, ondulerend, gewimperd of gekroesd zijn. Maar hoe bepaal je nu de bladrand? Om hier achter te komen moet je onderstaande twee illustraties goed bestuderen. In onderstaande twee illustraties wordt duidelijk uitgelegd hoe je naar de hoeken van de insnijdingen moet kijken. Let er wel op dat de insnijdingen hele ondiepe insnijdingen zijn. Minder dan 1/4 van het blad. De insnijdingen zitten echt in de rand van het blad.
Bij deze les hoort ook een werkblad. Het bijbehorende werkblad kan je hieronder downloaden.