Over ons

Wie we zijn, wat we doen en waar we naartoe willen.

 

Biologielessen.nl is in 2011 ontstaan op initiatief van leerlingen uit 6 vwo. Leerlingen kregen in die tijd de opdracht om een begrip uit de biologie waar ze moeite mee hadden uit te leggen in een les of video. Deze mooie producten van de leerlingen zouden voor de eeuwigheid in de anonimiteit verdwijnen indien leerling Mark Broekhuisen niet tegen biologie-docent Boris Börger had gezegd: “Meneer wat u nodig heeft is een website”. Zo gezegd, zo gedaan. Mark, Nino en Toan (Dream team I) gingen in het kader van het PWS aan de slag met de bouw van de eerste versie van Biologielessen.nl. Van klasgenoten uit 6 vwo en Börger kregen de leden van Dreamteam I feedback. Na ongeveer één jaar bouwen was Biologielessen.nl online. De door de leerlingen gemaakte lessen en video’s hadden een platform.

 

Mark, Toan, en Nino hebben hun opvolgers zelf gekozen. Dreamteam II bestond uit Picard, Wing en Joshua. De leden van Dreamteam II gingen verder bouwen waar Dreamteam I was gestopt. Hoewel Mark geslaagd en van school was, bleef hij Dreamteam II steunen en van advies voorzien. Hoewel Biologielessen.nl functioneel was werd de website door de leden van Dreamteam II verder ontwikkeld. Zo ontstond er voor het eerst een mooie onderverdeling tussen onderbouw en bovenbouw. Daarnaast werd er voor de Biologielessen-video’s een mooie intro- en outtro gemaakt. Ondertussen trekt alle arbeid die leerlingen en docenten verrichten ook de aandacht van de directie en schoolleiders. In 2012 ontvangen Joshua, Wing, Picard en Börger de eerste CVO onderwijsprijs.

 

In 2015 zegt een leerling uit 5 havo tegen Börger: “Meneer wat ik echt nog mis op de website zijn goede begrippenlijsten”. Een volgend project is geboren met de opmerking van deze leerling.  Drie leerlingen uit 5 havo, bestaande uit Luke Pattiwaël, Veronique Pietjouw en Esther Durenkamp formeren Dreamteam III met als doel alle begrippen (bovenbouw) te omschrijven. Dit zijn er extreem veel. De leden van dreamteam III worstelen zich door bijna 1500 begrippen heen. Deze begrippen komen in eerste instantie als PDF’s op de website en zullen in de latere versie van Biologielessen.nl voorzien worden van illustraties.

 

Een belangrijk onderdeel van de website is het YouTube kanaal. Op dit kanaal staan vele video’s gemaakt door de Bernhard Klok en Boris Börger, beide biologiedocenten van het PENTA College Scala en leerlingen uit 5 havo en 6 vwo. Leerlingen maken voor de productie van de video’s een storyboard dat door de vakdocent besproken wordt alvorens met het filmen mag worden begonnen. Op het YouTube kanaal staan alle video’s gecategoriseerd in een afspeellijst. De video’s kunnen voor allerlei onderwijsdoeleinden worden ingezet en gezien de vele enthousiaste reacties worden ze door veel leerlingen in Nederland bekeken.

 

In 2016 is de website van Biologielessen.nl opgenomen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek. Daardoor behoort Biologielessen.nl tot het Digitaal Cultreel Erfgoed van Nederland. De collectiespecialisten van de Koninklijke Bibliotheek selecteren relevante websites op hun vakgebied. Het webarchief (of liever gezegd: de webcollectie) is een van de speciale collecties van de Koninklijke Bibliotheek. De webcollectie bevat een selectie Nederlandse websites die periodiek gearchiveerd worden. De Koninklijke Bibliotheek archiveert websites in het publieke belang. Omdat websites steeds veranderen dreigt er – zonder regelmatige archivering – waardevolle digitale informatie verloren te gaan die anders nergens meer bewaard is. Het web is een onmisbaar onlosmakelijk onderdeel van onze maatschappij geworden.

 

Biologielessen.nl werk sinds december 2016 samen met Noordhoff uitgevers. Door deze samenwerking staan op Biologielessen.nl de officiële Binas-afbeeldingen en hoeft Biologielessen.nl niet meer de werken met kopietjes uit het Binasboek of afbeeldingen afkomstig van het internet. De directie van Biologielessen.nl is erg blij met deze samenwerking.

Ook werkt Biologielessen.nl samen met Explain to You. Een bedrijf gespecialiseerd in het geven van bijlessen en studiebegeleiding. Explain to You geeft bijlessen en studiebegeleiding aan alle middelbare scholieren in de regio Spijkenisse. Explain tot You vindt het erg belangrijk om een goede band met hun studenten (leerlingen) op te bouwen. Zo wil men de studenten motiveren en er voor zorgen dat ze meer zelfvertrouwen krijgen in de vakken die de studenten moeilijk vinden. Ook als studenten wat extra begeleiding nodig hebben voor een moeilijke toets, willen ze bij Explain to You graag helpen. De kracht van Explain tot You is om de juiste tutor aan een student te matchen. De tutor bespreekt samen met de student het probleem en maakt een plan om deze zo goed mogelijk op te lossen. Ook de biologiedocenten die werken bij Explain to You gebruiken de vele faciliteiten van Biologielessen.nl

Sinds januari 2017 staat de laatste update van Biologielessen.nl online. Biologielessen 3.0. Nog steeds onder leiding van Mark Broekhuisen werken biologiedocenten Bernhard Klok en Boris Börger aan de content van Biologielessen 3.0. Voor het eerst sinds het ontstaan in 2011 is de bovenbouw opgedeeld in een mavo, havo en vwo deel, zodat de aangeboden lessen nog beter aansluiten bij het niveau van de leerlingen. Ook nieuwe items zijn aan Biologielessen 3.0 toegevoegd. Zo is er nu een speciaal menu voor alle begrippen en zijn de meeste begrippen voorzien van een verduidelijkende illustratie. Er is een apart Binas menu waar je uitleg kunt vinden over de tabellen uit het Binas boek. Ook het forum en de chat zijn aangepast. Het forum is opgesplitst per niveau en thema. Daarnaast heeft de website een frisse make-over ondergaan waarmee de website helemaal van ‘nu’ is.