Planten

In dit thema leer je hoe uit een zaad een plantje ontstaat en hoe het fotosyntheseproces in de planten verloopt.

 

Bestuiving

Bestuiving is het overbrengen van stuifmeelkorrels van de meeldraden van de ene bloem naar de stamper van een andere bloem.

Beide bloemen moeten wel van dezelfde soort zijn. Als een bloem zichzelf bestuift, dan noemen we dat zelfbestuiving. Komt het stuifmeel terecht op een andere bloem van dezelfde soort, dan is dat kruisbestuiving. Komt het stuifmeel terecht op een bloem van een andere soort, dan is dat geen bestuiving. Hieronder zie je een illustratie van vliegbewegingen van een bij. Bij welke vliegbeweging zal geen bestuiving plaatsvinden?

kruisofzelfbestuivinggrVoor antwoord op bovenstaande vraag: Klik hier

In de natuur bestaan windbloemen en insectenbloemen. Bij de windbloemen worden de stuifmeelkorrels verspreid door de wind, bij insectenbloemen door de insecten. Sommige vogels en vleermuizen spelen ook een rol bij de verspreiding van de stuifmeelkorrels. Windbloemen zijn heel klein. Meestal zal je ze niet eens herkennen als bloemen.

insectenbloemcompilatie

Grasbloemcompilatiemetmunt

Oefenen met de onderdelen van de bloem, bestuiving en bevruchting kan je heel goed op de site van Bioplek.org

De les over de bestuiving van windbloemen en insecten bloemen is hieronder te bekijken.

 

Een mooie video over de meeldraden van de bloem, de helmhokjes en de productie van stuifmeelkorrels is hieronder te bekijken. Onderstaande video is gemaakt door leerlingen uit 6 vwo van het Scala Rietvelden te Spijkenisse.