Transport

In dit thema leer je hoe opgenomen voedingsstoffen, afvalstoffen en gassen worden getransporteerd door het organisme.

 

Bloedstolling

Bloedstolling is een zeer ingewikkeld proces waarbij de bloedplaatjes, de beschadigde weefsels en eiwitten die ronddrijven in het bloed (stollingsfactoren) betrokken zijn. De bloedstolling werk in drie fasen. Stap 1. Na het beschadigen van de wand van het bloedvat kleven de bloedplaatjes aan de vrijgekomen collagene vezels van de bloedvatwand en het omringende weefsel. Stap 2. Daarna komen de de weefselfactoren van het beschadigde weefsel in contact met de inactieve stollingsfactoren die ronddrijven in het bloed. Als eenmaal de eerste stollingsfactoren hechten aan de weefselfactoren van het beschadigde weefsel ontstaat er een cascade van activaties van de stollingsfactoren. Op een gegeven moment vormen geacitiveerd stollingsfactor X (Xa) met geactiveerd stollingsfactor V (Va) tezamen met fosfolipiden uit de bloedplaatjes en Ca2+ uit het bloed het trombinasecomplex. Het trombinasecomplex zorgt voor de vorming van trombine. Stap 3. Trombine zorgt voor de productie van fibrine. Fibrine kan de wond definitief sluiten. 

 Bloedstolling2

 Bloedfactoren3

 

84O

De gehele bovenstaande les is gebaseerd op de onderstaande video over bloedstolling. Bij het afkijken van de video is het verstandig dit niet op groot scherm te doen. Voor begripvorming is het handig als tijdens bestuderen van de video ook bovenstaande illustraties kunnen worden bekeken. Onderstaande video is gemaakt door Sanquin bloedvoorziening.

Het gehele proces van de bloedstolling is in de overzichtsafbeelding hieronder in zijn geheel te bekijken. Ook kan je de bloedstolling bestuderen op Bioplek.org.

 Bloedstollingsoverzicht3

Op de onderstaande video kan je de les gegeven over bloedstolling bekijken.

Bloedstollend spannende films zien we allemaal wel eens. Maar waar komt deze uitdrukking nu vandaan. Onderzoekers van het LUMC hebben er onderzoek naar gedaan en het vermoedelijke antwoord op deze vraag gevonden.

Bloedstollend