Transport

In dit thema leer je hoe opgenomen voedingsstoffen, afvalstoffen en gassen worden getransporteerd door het organisme.

 

Weefselvloeistof

Niet alle cellen liggen aangrenzend aan een capillair. Zuurstof en voedingsstoffen worden naar deze cellen getransporteerd via het weefselvloeistof. Voor de vorming van weefselvloeistof zijn twee krachten nodig. De bloeddruk en de osmotische waarde van het bloedplasma. Om het bloedplasma het capillair uit te drukken wordt de bloeddruk gebruikt. Om aan het einde van het capillair het weefselvloeistof weer op te nemen is de osmotische waarde van het bloedplasma van belang.

Weefselvloeistof

In bovenstaande en onderstaande illustraties wordt de vorming van weefselvloeistof uit bloedplasma weergegeven. Aan het begin van het capillair is de bloeddruk hoog. De bloeddruk (Pbloed) is in het begin van het capillair hoger dan de zuigkracht van het bloedplasma (∏bloed). Hierdoor zal er een netto vloeistofstroom het bloedvat uit zijn. Er wordt weefselvloeistof uit bloedplasma gevormd. Doordat gedurende de gang door het capillair steeds meer bloedplasma verdwijnt, zal de bloeddruk langzaam afnemen. Aan het einde van het capillair is de situatie anders. Aan het einde van het capillair is de bloeddruk (Pbloed) lager dan de osmotische waarde van het bloed (∏bloed). Hierdoor wordt de zuigkracht van het bloed groter dan de bloeddruk. Er zal dan een netto instroom van weefselvloeistof richting het capillair plaatsvinden.

84G 

Negentig procent van het gevormde weefselvloeistof stroomt met koolstofdioxide en andere afvalstoffen terug naar het capillair. De resterende tien procent komt terecht in het lymfevatenstelsel. Al de lymfevloeistof stroomt door het lymfevatenstelsel terug richting het bloed. Onder het borstbeen loopt een grote ader (holle ader). De verzamelbuis van de lymfe (de borstbuis) zit hier via de bovenste holle ader aangesloten op de bloedbaan (zie onderstaande afbeelding).

Lymfevatenj

Meer informatie over het lymfevatenstelsel is te vinden op Bioplek.org.

Als je nog meer videomateriaal over bloedplasma, weefselvloeistof of lymfe wilt zien dan is hieronder nog een goede video te zien die is gemaakt door leerlingen uit 6 vwo van het PENTA College Molenwatering te Spijkenisse.