Bouw van het hart

Het hart is eigenlijk een holle spier, gelegen in de borstholte. Het hart is een pomp die 5 tot 6 liter bloed per minuut rondpompt. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen.Het hart is ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Deze regel geldt altijd, het hart groeit met het lichaam mee.

Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes:

   linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen

   linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond

   rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen

   rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen

anatomievanhethart2 

De boezems zijn reservoirs. Zij vangen het bloed op uit het lichaam. De linkerboezem ontvangt zuurstofrijk bloed uit de longen. De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam. Zodra ze gevuld zijn pompen ze het bloed naar de kamers. De linkerkamer heeft de belangrijkste taak. Deze kamer pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond. De rechterkamer pompt het zuurstofarme bloed naar de longen. Deze ruimtes worden afgesloten door vier kleppen. Eén boezemkamer klep en drie halvemaanvormige kleppen.

Een video met uitleg over de bouw en werking van het hart is hieronder te bekijken.

 

Hartkleppen

Een hart heeft vier kleppen die zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. De bloedsomloop is daarvan afhankelijk. Bij een normale bloedsomloop pompt de linkerhelft van het hart het bloed richting weefsels en organen en de rechterhelft richting longen. De hartkleppen spelen een belangrijke rol in het proces van het pompen en de bloedsomloop, maar opmerkelijk genoeg zonder zelf actief te bewegen.

Hartkleppen hebben geen spiercellen en deinen mee in de bloedstroom. Het hart heeft vier kleppen in twee soorten: de hartkleppen (boezem kamerkleppen) tussen de boezems en kamers en de halvemaanvormige kleppen op de plaats waar het bloed het hart verlaat en de twee grote slagaders (longslagader en aorta) instroomt

De passieve werking van de hartkleppen

Hartkleppen hebben geen spierweefsel en bewegen niet uit zichzelf. Ze openen en sluiten zich door drukverschillen in de bloedstroom, die ontstaan door het afwisselend samentrekken en ontspannen van de boezems en kamers van het hart. Als de kamer zich samentrekken (systole), wordt de druk in de kamers hoger dan in de boezems en sluiten de boezemkamerkleppen zich, terwijl door de toegenomen druk in de kamers de halvemaanvormige kleppen zich juist openen. Daardoor stroomt het bloed aan de juiste kant het hart uit. Als de kamers zich ontspannen (diastole), wordt de druk in de kamer lager dan de druk in de grote slagaders en door dit drukverschil zullen vervolgens de halvemaanvormige kleppen zich weer sluiten.

Bouwenvormvandekleppen

De hartkleppen (boezemkamer kleppen) liggen tussen boezem en kamer – ofwel atrium en ventrikel – en worden atrioventriculaire kleppen genoemd, ook wel afgekort tot AV-kleppen. De atrioventriculaire kleppen hebben wel wat weg van een parachute. Ze bestaan uit slappe weefselplooien die met draden (pezen) zijn verankerd in de hartspier.

De halvemaanvormige kleppen bevinden zich op de plaats waar het bloed het hart verlaat. Ze worden de halvemaanvormige kleppen genoemd omdat ze bestaan uit drie slippen, de cuspes, die elk de vorm van een halve maan hebben. In gesloten toestand doet de aortaklep op een echo van het hart soms denken aan het logo van Mercedes. BouwvandehalvemaanvormigekleppenEen video over de functie van de hartkleppen in hieronder te bekijken

Bron: www.hartwijzer.nl