Hoofdfunctie van de longen is natuurlijk het opnemen van zuurstof in het bloed en het afgeven van koolstofdioxide. Hoe de longen werken is in de onderstaande video van het longfonds goed te zien.

 

Vertakkingen van de luchtpijp

In de longblaasjes en de weefsels vindt de gaswisseling plaats. Doordat de wanden van de haarvaten dun zijn kunnen gassen makkelijk vanuit de haarvaten richting de weefsels of de longblaasjes diffunderen. In de longen nemen de rode bloedcellen zuurstof op en geven de rode bloedcellen koolstofdioxide af. In de weefsels geven de rode bloedcellen zuurstof af en nemen de rode bloedcellen koolstofdioxide op. Zuurstof en koolstofdioxide kan door het bloed op twee manieren worden vervoerd. Of in de rode bloedcel gebonden aan het hemoglobine, of opgelost in het bloedplasma.

Longblaasjes

Via de luchtpijp, bronciën en bronchioli komt de ingeademde lucht in de longblaasjes terecht. In de longblaasjes vindt, net als in de weefsels, gaswisseling plaats. Bij de gaswisseling in de longen neemt het bloed zuurstof op uit de lucht in de longblaasjes. Het bloed geeft koolstofdioxide aan de longblaasjes af. Het bloed vervoert de opgenomen zuurstof richting de weefsels. In de weefsels verliest het bloed zijn affiniteit voor zuurstof en geeft het bloed de zuurstof af. Het afgegeven zuurstof diffundeert vanuit het bloedplasma de weefsels in. De opgenomen zuurstof wordt door de cellen gebruikt voor de verbranding van glucose. Bij de verbranding komt koolstofdioxide vrij. Het bloed neemt deze koolstofdioxide op en vervoert dit weer richting de longen.

Een mooie video over de bouw van de longen is hieronder te bekijken.