De cel als bouwsteen.

Cellen zijn de kleinst levende éénheden van het lichaam en van de meeste organismen. Cellen leven dus vertonen ze levensverschijnselen als ademen, uitscheiden, eten, voortplanten en sterven. Cellen zijn opgebouwd uit organellen. Deze organellen kan je vergelijken met de organen in je eigen lichaam. Alle organellen hebben een functie met als doel om de cel in leven te houden. Globaal bekeken zijn er drie soorten cellen op aarde. Cellen zonder kernen, cellen met kernen en cellen met celwanden. De cellen zonder kernen behoren toe aan organismen uit het rijk der bacterien. De cellen van alle andere organismen hebben wel een kern. Plantencellen en schimmelcellen hebben evenals de bacterien een celwand. Deze celwand geeft stevigheid aan de cellen en dus aan het gehele organisme. Dierlijke cellen hebben geen celwand. Dierlijke weefsels moeten hun stevigheid dan ook halen uit de tussencelstof.

cellen

Een weefsel is een groep samenwerkende cellen met ongeveer dezelfde bouw, maar vooral dezelfde functie. Cellen kunnen op zeer korte afstand door chemische signalen die ze kunnen produceren goed communiceren met elkaar. Hierdoor kunnen de cellen hun gedragingen aan elkaar aanpassen en kunnen ze in een harmonieze samenwerking  een gemeenschappelijke taak uitvoeren. Weefsels kunnen verschillende taken en structuren hebben. Zo heeft spierweefsel beweging tot zijn taak. Botweefsel geeft stevigheid aan het organisme. Dierlijke cellen zijn van zichzelf slap (zie onderstaande video). Een boterham zakje gevuld met water. Weefsels die stevigheid moeten bieden aan het organisme halen deze stevigheid dan ook uit de tussencelstof. Deze kan hard, zacht, flexibel of zeer rekbaar zijn. Tussencelstof is dood. Behoort niet tot de levende cel.

weefsels

Cellen kunnen niet alleen communiceren met cellen van dezelfde soort, maar ook met cellen van andere weefsels. Weefsels kunnen dus goed samenwerken. Groepen samenwerkende weefsels noemen we een orgaan. De meeste organen uit het lichaam van de mens zijn opgebouwd uit meerdere weefsels. Een hart bestaat voor een groot deel uit spierweefsel, vetweefsel, zenuwweefsel en de weefsels die de bloedvaten vormen. Een orgaan is een deel van je lichaam met een specifieke functie.

hart

Een orgaanstelsel is een groep samenwerkende organen met een specifieke functie voor het organisme.

Orgaanstelsel

Een video over orgaanstelsels is hieronder te bekijken. De video is gemaakt door leerlingen van het PENTA College te Spijkenisse.

Een organisme bestaat uit een groep samenwerkende orgaanstelsels. Als alle orgaanstelsels gecoordineerd samenwerken ontstaat er een levend en gezond organisme.

Organisme

Een video waarin het verschil tussen dierlijke en plantaardige cellen wordt besproken, alsmede de belangrijkste celorganellen kunt u hieronder bekijken.