Stevigheid en beweging

In dit thema leer hoe het lichaam zijn vorm krijgt en hoe het skelet in samenwerking met de spieren zorgt voor beweging.

 

Spiercellen

Spiercellen zorgen in het lichaam voor beweging. In het lichaam van de mens zitten drie verschillende spiercellen/spierweefsels. In het lichaam zit glad spierweefsel, dwarsgestreept spierweefsel en hartspierweefsel.
Dwarsgestreept spierweefsel zijn alle spieren die vastzitten aan de botten van het skelet. Dwarsgestreepte spieren worden gebruikt voor het maken van bewuste bewegingen. Dwarsgestreepte spieren worden door beweging zenuwen vanuit de grote hersenen aangestuurd.

Spieren en hun pezen

Dwarsgestreepte spieren zitten met hun uiteindes vast aan de botten van het skelet (zie afbeelding hierboven). Bij zo’n bevestigingspunt zit de spier met een pees vast aan het bot. Pezen zijn extreem sterk en gaan zelden kapot. Ook dieren bewegen met hun skeletspieren. Het stukje vlees op je bord is dus ook gewoon skeletspier van een koe of varken. 

Diverse spierweefsels versie 11

Glad spierweefsel zit dus nergens vast aan het bot. Glad spierweefsel zit rondom de organen van het lichaam. Ook hier zorgen de spieren voor beweging. Echter deze bewegingen zijn niet bewust. Je hebt dus echt geen idee dat deze spieren voor je aan het werk zijn. Orgaanspieren worden door bewegingszenuwcellen vanuit de hersenstam aangestuurd. Orgaanspieren zitten onder andere helemaal rondom het spijsverteringsstelsel. Spierbewegingen van deze orgaanspieren zorgen er voor dat het voedsel wordt getransporteerd door het spijsveerteringskanaal én dat het voedsel wordt gemengd met de verteringsenzymen.
Hartspierweefsel is bijzonder spierweefsel omdat het op een hele bijzondere manier elektriciteit kan vervoeren. Ongeveer 60 keer per minuut staat de hartspier onder stroom. Als reactie hierop trekt de hartspier zich samen en pompt het hart het bloed door het lichaam. Het hart is eigenlijk een super ingewikkelde holle spier met vier ruimtes. Het hart ontvangt bloed vanuit de organen en pompt het bloed vervolgens naar je longen en alle organen van het lichaam. Je hele leven lang. Ook de hartspier wordt aangestuurd door bewegingszenuwen vanuit de hersenstam. Ook deze aansturing gebeurt onbewust en is niet te beïnvloeden door de wil.