Verbranding en ademhaling

In dit thema leer je hoe het lichaam energie vrijmaakt uit de voedingsstoffen op welke manier zuurstof wordt opgenomen in het lichaam en koolstofdioxide wordt uitgescheiden door het lichaam.

 

Longziekten

Als ademen moeilijker wordt

Door verschillende oorzaken kunnen de longen in functionaliteit achteruit gaan. Problemen met de longen gaan altijd gepaard met vermoeidheidsklachten, omdat de problemen bijna altijd de zuurstofopname belemmeren.  In deze les worden astma, bronchitis en COPD besproken.

Alle hierbovenstaande mooie video's zijn gemaakt door het Longfonds   Longfonds

Je hebt nu geleerd welke longziekten er zijn en dat sommige mensen allergisch zijn. Je noemt iemand allergisch als het afweersysteem van iemand overspannen reageert op een onschadelijk stofje. Zo'n onschadelijk stofje heet een allergeen. Heel veel stoffen kunnen bij  mensen een allergische reactie opwekken. Pollenkorrels, voedsel, huisdieren en huismijt zijn maar enkele voorbeelden van allergenen. Uiterlijke kenmerken van allergische reacties zijn: gezwollen slijmvliezen, rode huid en snotteren. In het onderstaande filmpje is goed te zien hoe de allergische reactie ontstaat. Je ziet hoe een binnengekomen allergeen het immunsysteem activeert en hoe dit uiteindelijk leidt tot een allergische reactie in het lichaam.

allergievoorkleren