Verbranding en ademhaling

In dit thema leer je hoe het lichaam energie vrijmaakt uit de voedingsstoffen op welke manier zuurstof wordt opgenomen in het lichaam en koolstofdioxide wordt uitgescheiden door het lichaam.

 

De longen en uithoudingsvermogen

In alle cellen van ons lichaam vindt verbranding plaats. Voor deze verbranding hebben de cellen een brandstof en zuurstof nodig. Bij verbranding komt water en koolstofdioxide vrij, maar ook energie. Als je een kaars verbrandt, is het kaarsvet de brandstof. Bij het verbranden van de kaars komt energie vrij in de vorm van warmte en licht.

Verbranding2 

De cellen in ons lichaam verbranden ook. Alleen is daar niet kaarsvet, maar glucose de brandstof. Bij de verbranding in de cellen van ons lichaam komt ook energie vrij. Energie in de vorm van warmte en beweging. In onderstaande video kan je zien hoe de longen zuurstof opnemen en vervoeren naar alle cellen van het lichaam, waaronder de spiercellen.

Met je longen neem je zuurtsof op uit de lucht. Deze zuurstof is nodig voor de verbranding in je cellen. Via de bloedvaten wordt deze zuurstof naar de cellen vervoerd. Daar wordt met behulp van zuurstof je voedsel verbrand.In het onderstaande filmpje kan je zien hoe de longen werken.

De energie die daarbij vrijkomt, gebruikt je lichaam om te bewegen en om lekker warm te blijven. Hieronder zie je een filmpje van het longfonds waarin deze opname van zuurstof duidelijk wordt uitgelegd.