Ecologie

In dit thema leer je over het huis van de dieren. Ecologie is de tak van de biologie waarin de relaties tussen organismen en hun milieu worden bestudeerd.

 

Piramides

Een voedselpiramide is een bijzonder weergegeven voedselketen. De voedselketen geeft de voedselrelatie aan tussen de producenten en de consumenten. Een voorbeeld van een simpele voedselketen is hieronder te zien. Het gras wordt gegeten door de ongewervelden. De ongewervelden zijn weer voedsel voor de vogels en de mooie vogeltjes worden weer opgepeuzeld door de toppredator, de roofvogel.

 voedselketen

Het is in de natuur eten en gegeten worden. Als in de natuur een organisme een ander organisme eet, dan wordt er energie overgegeven van het ene organisme op het andere. De roofvogel eet de zangvogels en krijgt op deze manier energie binnen om van te leven. Te groeien, te bewegen, om de dingen te doen die een roofvogel nu eenmaal moet doen. 

 voedselpiramidemetpijlen

Maar het doorgeven van deze hoeveelheid energie gaat niet erg efficiënt. Per schakel uit de voedselketen gaat er energie verloren. Per schakel uit de voedselketen gaat er energie verloren omdat er in de cellen van het organisme verbranding plaatsvind. Deze energie is weg. Is verloren voor de voedselketen. Maar er zijn ook nog andere oorzaken die uitstroom van energie veroorzaken. Levende organismen scheiden ook nog organische stoffen uit. Deze organische stoffen, bijvoorbeeld in ontlasting, bevatten nog energie. De energie in de ontlasting verdwijnt uit de voedselketen. Ook niet alles wat gegeten wordt is verteerbaar. Het slakkenhuisje van de slak is onverteerbaar, en zal in stukjes worden uitgepoept door het vogeltje. Soms gaan organismen dood voordat ze worden opgegeten. Ook de energie in een dood organisme verdwijnt uit de voedselketen. Onverteerbaar voedsel, onverteerde delen en afgestoven organismen worden opgeruimd door de bacteriën en de schimmels. De reducenten gebruiken de energie in deze afvalproducten om van te leven.