Waarneming en regeling

In dit thema leer je met welke zintuigen een organisme prikkels uit zijn milieu kan opvangen en hoe een organisme reageert op deze prikkels.

 

De huid

In de huid zitten vele zintuigcellen. Zintuigcellen vangen prikkels op uit de omgeving van het organisme. Prikkels die de huid kan opvangen zijn drukprikkels, warmte- en koude prikkels en pijnprikkels. De meeste zintuigcellen zijn gevoelig voor één specifieke prikkel. De prikkel waar een zintuigcel het meest gevoelig voor is noemen we de adequate prikkel. Opgevangen prikkels worden met behulp van sensorische zenuwen naar de hersenen vervoerd. Daar wordt het individu zich bewust van de prikkel. Na de bewustwoording kan het organisme reageren op deze prikkel uit het milieu. Een reactie van een organisme op een prikkel uit het milieu noemen we gedrag. 

Dehuid

regelkring2

In de huid van mens en dier zitten vele zintuigcellen die druk en tast waarnemen. Niet overal in de huid zitten echter evenveel zintuigcellen. In je vingers zitten meer zintuigcellen die druk of tast waarnemen dan bijvoorbeeld in de huid op de ellebogen of de huid van je voetzolen.

Een video over de huid, en een bijbehorend zintuigpracticum is hieronder te bekijken.