Het nut van vertering.

Vertering is het proces waarbij voedingsmiddelen en voedingsstoffen worden afgebroken tot hun bouwstenen.

 voedingstoffen en voedingsmiddelen

Gedurende hun weg door het spijsverteringskanaal worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren, de koolhydraten tot glucose en de vetten tot de vetzuren en glycerol. Deze verteringsproducten zijn klein genoeg om de wand van de dunne darm te passeren en in de bloedbaan terecht te komen.
Verteren gebeurt op twee manieren. Mechanisch en chemisch. Mechanische vertering is gebaseerd op frictie. Tanden en kiezen snijden en pletten het voedsel. De spieren die zich rondom het gehele in het spijsverteringsstelsel bevinden kneden de voedselbrij ook nog eens goed. De tanden, kiezen en de spieren van het spijsverteringsstelsel zorgen voor de mechanische vertering.
Overal langs het spijsverteringsstelsel bevinden zie klieren. De kliercellen van deze klieren produceren spijsverteringsenzymen. Deze spijsverteringsenzymen vermengen zich goed met de voedselbrij. De werking van de enzymen is het chemische gedeelte van de vertering. Voedingsvezels zijn voorbeelden van onderdelen van de voedingsmiddelen die het lichaam niet kan verteren. Onverteerbare delen van het voedsel komen in de dikkedarm terecht en worden tijdelijk opgeslagen in de endeldarm voordat ze via de ontlasting het lichaam verlaten.

Wat is het nut van vertering overzicht

verteringsstelsel tegen bloed kopiren

Door de vertering worden de voedingsstoffen afgebroken tot hun bouwsteen. De bouwstenen zijn zo klein dat ze kunnen worden opgenomen in het bloed. Echter het voedsel bevat ook al voedingsmiddelen die uit zichzelf al heel klein zijn en dus niet kunnen worden afgebroken tot hun bouwsteen. Water, vitaminen en mineralen die zich in het voedsel bevinden zijn klein genoeg om onverteerd in de bloedbaan terecht te kunnen komen. De verteringsproducten komen via de membranen van de darmcellen en de cellen van de bloedvaten in de bloedbaan terecht. Sommige stoffen kunnen gewoon tussen de fosfolipiden van de membraan door diffunderen. Andere verteringsproducten hebben bij dit transport speciale transmembraan-eiwitten nodig. Deze transmembraaneiwitten helpen (faciliteren) het transport van verteringsproducten van darminhoud naar bloedbaan.

Het spijsverteringsstelsel en de poortader

De verteringsproducten komen terecht in de poortader. De poortader is een grote ader die van het spijsverteringsstelsel af richting de lever loopt. Alle verteringsproducten die in het bloed zitten moeten dus eerst langs de lever. Als de verteringsproducten de lever zijn gepasseerd dan worden ze via de bloedbaan naar de cellen van het lichaam getransporteerd. De cellen gebruiken de verteringsproducten vervolgens als brandstof, bouwstof of beschermende stof.

transportdoor de darmwand