Transport

In dit thema leer je hoe opgenomen voedingsstoffen, afvalstoffen en gassen worden getransporteerd door het organisme.

 

Het hart is een holle spier. Zo groot als je vuist en klopt in rust tussen de 60 en 80 keer per minuut. Als de zuurstofbehoefte van het lichaam toeneemt, bijvoorbeeld omdat iemand gaat fietsen of rennen dan kan de hartslagfrequentie toenemen tot 200 slagen per minuut. Als regel kan je aanhouden dat de maximale hartslag van een individu 220 minus de leeftijd is. 

tabel hartfrequentie

 Opbouw van het hart

Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol. De belangrijkste elementen van het hart zijn: de linker en rechter boezems, de linker en rechter hartkamers en de vier hartkleppen.

De boezems vangen het bloed op uit uw lichaam. De linkerboezem ontvangt zuurstofrijk bloed uit de longen. De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam. Zodra ze gevuld zijn pompen ze het bloed door naar de hartkamers. De linkerhartkamer heeft de belangrijkste taak. Deze hartkamer pompt, onder een enorme kracht, het bloed het hele lichaam rond. De rechterkamer pompt bloed naar de longen. Het hart trekt samen en ontspant daarna weer. Door deze beweging ontstaat de kracht die nodig is om het bloed het hele lichaam door te pompen. De pompbeweging noemen we de hartslag of het kloppen van het hart. U kunt aan uw pols uw hartslag voelen (uw hart voelen kloppen). Hoe groter en sterker de hartspier is, hoe minder vaak hij samentrekt en ontspant om het bloed door het lichaam te pompen.

Hartkleppen

Het hart heeft 4 hartkleppen. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed maar één richting op kan stromen. Bij elke hartslag sluiten en openen de kleppen beurtelings een keer. De bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed efficiënt door het lichaam wordt gepompt. Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. Slagaders staan bij elke hartslag behoorlijk onder druk. Hun dikke, elastische wand vangt de druk op. Het hart heeft zelf ook zuurstof en voedingsstoffen nodig. Heel veel zelfs. Al die stoffen krijgt het hart via de kransslagaders. Kransslagaders zijn speciale slagaders, die als een krans rondom het hart liggen. De aders vervoeren het bloed naar het hart terug. Dit bloed bevat vooral koolstofdioxide en afvalstoffen en weinig zuurstof.

Hart

Een goede video over de bouw van het hart is hieronder te bekijken.

Een goede video over de verschillende kleppen in het hart is hieronder te bekijken.