Het hart is een holle spier die in rust ongeveer 60 tot 80 keer per minuut klopt. Ben je erg inspannend aan het sporten dan kan de hartslag oplopen tot wel 200 slagen per minuut. Om deze extreme inspanning vol te kunnen houden heeft het hart een zeer goede toevoer van zuurstof en brandstoffen nodig. De hartspier ontvangt zuurstofrijk bloed door de linker en rechter kransslagader.

Kransslagader

Omdat de bloedvoorziening van het hart echt letterlijk van levensbelang is zijn de kransslagaders de allereerste aftakkingen van de aorta. Het bloed is eigenlijk nog maar net uit de linkerkamer gepompt en nog maar net de drie halvemaanvormige kleppen gepasseerd, of het kan al de krasslagaders instromen. Er zijn twee kransslagaders. De linker kransslagader is de grootste en voorziet ook het grootste deel van de hartspier van zuurstof. De rechter kransslagader is een stuk minder lang en voorziet een klein(er) deel van de rechter hartspier van voedsel en zuurstof.

Aftakkingenvandekransslagader

Een gezonde kransslagader is van levensbelang. Zowel voor de kwaliteit van de hartspier als voor de kwaliteit van ons leven. Echter, de kwaliteit van deze kransslagader ligt in grote delen van de wereld behoorlijk onder druk. Onze leefstijl is daarvoor verantwoordelijk. We eten te veel en te vet en bewegen te weinig. Daarnaast roken helaas nog steeds veel mensen en wordt er teveel alcohol gedronken. Veel mensen in onze westerse cultuur hebben last van stress. Onze leefstijl kan ervoor zorgen dat er vetophoping plaats vindt in de wanden van de kransslagaders. Door deze vetophoping wordt de diameter van de kransslagader verkleind en kan de doorstroom van het bloed bemoeilijkt worden of uiteindelijk tot stilstand komen wanneer de vetophoping de gehele kransslagader afsluit.

Vetafzetting

Als de kransslagader volledig is dichtgeslibd ontvangt een deel van de hartspier geen en voedingsstoffen en zuurstof meer en zal hierdoor afsterven. Dit afsterven gaat gepaard met pijn op de borst en uitstraling van pijn richting de armen en de kaken. Je hebt dan een hartinfarct. Als door de verstopping een klein deel van de hartspier geen zuurstof krijgt kan je het hartinfarct overleven. Heb je pech en zit de verstopping hoog bovenin de kransslagader dan sterft een groot deel van de hartspier af, dan kan je te komen overlijden aan het hartinfarct.

Aderverkalking

Als de kransslagaders ernstig zijn vernauwd en dotteren niet mogelijk is, dan biedt een bypassoperatie een goed vooruitzicht op een leven zonder pijn op de borst. Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs de vernauwing. Dat gebeurt met een (slag)ader uit het eigen lichaam die de patiënt kan missen. De vernauwing in de kransslagader blijft bestaan. Maar voortaan kan er via de omleiding weer voldoende bloed naar de hartspier stromen. Een bypassoperatie is een zware operatie. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.

Bypass

Een dichtgeslibde kransslagader kunnen ze in het ziekenhuis weer openen. Vanuit de lies gaat de dokter met een katheter de bovenbeenslagader in. Via de bovenbeenslagader komt de katheter via de aortaboog terecht in het hart. Als de arts de katheter voorzichtig richting de verstopping heeft gemanoeuvreerd dan kan de arts in het dichtgeslibde stukje kransslagader een stent plaatsen. Deze stent is een soort veertje die de vetophoping wegduwt, waardoor het bloed weer door de kransslagader kan stromen. Deze operatie noemen we dotteren.

Polders

Een goede video over de kransslagader is hieronder te bekijken.

Een goede animatie over dotteren is hieronder te bekijken.