Transport

In dit thema leer je hoe opgenomen voedingsstoffen, afvalstoffen en gassen worden getransporteerd door het organisme.

 

Weefselvloeistof

Deze les gaat over bloedplasma, weefselvloeistof en lymfevloeistof.
Het bloedplasma dat door de haarvaten stroomt is zuurstofrijk en bevat ook nog voedsel. De zuurstof en het voedsel dat getransporteerd wordt door het bloedplasma is voor de cellen die deze stoffen nodig hebben voor de verbrandingsreactie. Niet alle cellen liggen echter direct naast een haarvat maar hebben toch voedsel en zuurstof nodig. Het bloed wordt met een veel kracht de haarvaten ingeperst. Door deze hoge druk wordt een deel van het bloedplasma het haarvat uitgeperst. Het bloedplasma dat het haarvat wordt uitgeperst komt terecht tussen de cellen van de weefsels. Bloedplasma dat uit de bloedbaan wordt geperst en tussen de cellen van de weefsels terecht komt heet weefselvloeistof. Weefselvloeistof is zuurstofrijk en bevat ook voedsel. Als het weefselvloeistof langs de cellen stroomt geeft het zuurstof en voedsel af aan de cellen en neemt het koolstofdioxide en andere afvalstoffen op. Als het weefselvloeistof langs de cellen is gestroomd is het zuurstofarm, rijk aan koolstofdioxide en rijk aan afvalstoffen.

Weefselvloeistof

Het weefselvloeistof moet met al deze afvalproducten worden afgevoerd uit de weefsels. Dat kan op twee manieren. Een deel van het weefselvloeistof stroomt weer terug richting de bloedbaan. Het komt dan terecht in een afvoerend haarvaatje en zodra het weefselvloeistof weer in de bloedbaan is noemen we het weer bloedplasma.
Een ander deel van het weefselvloeistof komt terecht in het lymfevatenstelsel. Zodra het weefselvloeistof is opgenomen in het lymfevatenstelsel heet het lymfevloeistof. Lymfevloeistof heeft dezelfde samenstelling als weefselvloeistof dat langs de cellen is geweest. Lymfevloeistof bevat veel koolstofdioxide en andere afvalstoffen.

Capillairen in weefselvloeistof

Het lymfevatenstelsel bestaat uit een groot buizenstelsel. Al deze lymfevaten verzamelen zich in de borstbuis. Dit is een grote buis die al het lymfevloeistof weer terugbrengt in de bloedbaan. De borstbuis zit aangesloten op de grote aderen van het lichaam. Dat de borstbuis aangesloten zit op een ader en niet op een slagader is logisch en heeft te maken met de overeenkomt in samenstelling van beide vloeistoffen. Bloed in de aderen bevat net als lymfevloeistof veel koolstofdioxide, weinig zuurstof en veel afvalstoffen. Aderen stromen via de kleine bloedsomloop richting de longen en daar wordt het bloed (en het voormalige weefselvloeistof) ontdaan van koolstofdioxide.

Lymfevaten

 

Een goede video over de productie van weefselvloeistof en lymfevloeistof is hieronder te bekijken.