Natuurwetenschappelijk onderzoek

Onderzoek doen in de wetenschap gaat volgens strikte afspraken. De wetenschappelijke cyclus die alle wetenschappers volgen, is weergegeven in onderstaande illustratie. Als wetenschapper mag je geen enkele stap overslaan. Opzetten van wetenschappelijk onderzoek is moeilijk, omdat je met veel dingen rekening moet houden. Alle wetenschappers in de gehele wereld moeten namenlijk hun onderzoek op dezelfde manier, volgens dezelfde regels uitvoeren.  

Decompletecyclusvoordevideo2 

In de onderstaande video wordt aan de hand van een uitzending van mythbusters de gehele wetenschappelijke cyclus besproken. Om te controleren of je de wetenschappelijk cyclus goed hebt begrepen staat onderaan deze bladzijde een werkblad met vragen over deze wetenschappelijke cyclus. Download dit werkblad en maak de opdrachten.

Biologielessenopdailymotion 

Video op Dailymotion over doen van wetenschappelijk onderzoek

In de onderstaande video wordt in een lessensituatie de wetenschappelijke cyclus besproken

Wetenschappelijkecyclusenverslag

Als je een onderzoek hebt gedaan, dan moet je daar meestal ook een verslag over schrijven. Welke onderdelen het verslag moet bevatten, en wat de inhoud van deze onderdelen is, kan je in de onderstaande video bekijken.

De richtlijnen voor het schrijven van een verslag kan je hieronder downloaden

dlwerkblad3

Het werkblad met opdrachten behorende bij de Mythbusters uitzending over het doen van wetenschappelijk onderzoek kan je hieronder downloaden.

dlwerkblad3