Een tekening maken in de biologie

In de biologie is het maken van een tekening een belangrijke vaardigheid. In deze les leer je hoe je een technische tekening moet maken en wat de regels zijn bij het maken van een technische tekening. Deze les bevat een aantal illustraties over het maken van technische tekeningen en een video over het maken van een technische tekening in de biologie. Als je de illustraties en de video thuis goed bestudeert, dan kan het op school tijdens de biologieles niet fout meer gaan.

In de onderstaande afbeelding worden de begrippen natuurgetrouwe tekening, schematische tekening, lengtedoorsnede en dwarsdoorsnede uitgelegd. Deze begrippen moet je kennen. Bestudeer de illustratie dus goed.

 Makenvaneentekening

Natuurgetrouwe tekening of schematische tekening

in de biologie maken we altijd schematische tekeningen. Het verschil tussen een natuurgetrouwe tekening en een schematische tekening zit in de hoeveelheid details van de tekening. Bij een schematische tekening laat je de meeste details weg. Hierdoor kost het maken van een schematische tekening veel minder tijd dan het maken van een natuurgetrouwe tekening. Vraag is natuurlijk altijd: welke onderdelen van het object teken je wel en welke onderdelen of details laat je weg? Bij de keuzes die je als leerling maakt, zal je goed moeten luisteren naar je docent. De docent geeft aan welke onderdelen jij in de tekening moet benoemen. Dit zijn voor de docent de belangrijkste onderdelen van het te tekenen object. Deze onderdelen moeten dan duidelijk in je schematische tekening te zien zijn. Onderdelen die je niet hoeft te benoemen kan je dan weg laten uit je tekening. Maar.....heb je twijfel over een onderdeel, vraag het dan voor de zekerheid even aan je docent.

Jufzegt 

De onderstaande tekenregels moet je ook weten. Print ze, plak ze in je biologieschrift en neem ze mee naar school.

tekenregels

Je hebt nu wat begrippen bestudeerd en je hebt de tekenregels bekeken. Al het bovenstaande wordt nogmaals besproken in onderstaande twee films. Het eerste filmpje is gemaakt door leerlingen uit 6 VWO van het Scala Rietvelden. Bekijk dit filmpje eerst. Het filmpje duurt amper vier minuten.  Het tweede filmpje geeft wat extra info over het maken van een technische tekeningen.

Zo. Je moet nu voldoende kennis hebben om een perfecte technische tekening te maken. Om nog even te controleren of je alles begrepen hebt, staan hieronder nog twee technische tekeningen. De bovenste is niet helemaal goed. Hier staat een aantal fouten in. De tweede technische tekening is goed. De leerling heeft de opdracht goed uitgevoerd en een heel goed cijfer ontvangen voor de mooie tekeningen van de bruine boon. Succes met jouw technische tekening.

Tekeningvanbruineboonfout

 tekeningvanbruineboon

Dwarsdoorsnedes en lengtedoorsnedes

Je hebt nu geleerd hoe je een tekening moet maken, welke informatie boven de tekening moet en hoe je de onderdelen moet benoemen. Ook is het noodzakelijk dat je in de biologie doorsnedes door een voorwerp kan tekenen. In de biologie kan je een dwarsdoorsnede maken en een lengtedoorsnede. Bij het maken van een lengte- en dwasrdoorsnede moet je eerst het object goed bestuderen. Bepaal wat het langste deel van het object is en wat het kortste deel is. Als je het langste deel door snijdt, maak je een lengtedoorsnede. Snij je het kortste deel door, dan maak je een dwarsdoorsnede. Bedenk wel dat je bij een lengtedoorsnede en een dwarsdoorsnede alleen datgene mag tekenen dat 'door het denkbeeldige mes is aangeraakt" om de doorsnede te maken. Bekijk de onderstaande illustratie goed om een beeld te krijgen van lengtedoorsnedes en dwarsdoorsnedes.

Doorsnedes

Het werkblad technische tekeningen is hieronder te downloaden.

dlwerkblad3