Bomen

Van alle levende wezens zijn de bomen wellicht het merkwaardigste. een levende boom is namenlijk vooral dood. Het grootste deel van de boom is al lang geleden gestorven en dient nu nog slechts voor de stevigheid. Ook de oudste, dikste en hoogste levende wezens zijn bomen. De oudste bomen zijn Drakenbomen (zie foto hieronder). Hiervan zijn individuen bekend die al ouder zijn dan 6000 jaar.

drakenboom

In Nederland worden de bomen over het algemeen minder oud dan in het buitenland. De belangrijkste oorzaak hiervan is ons vochtige klimaat. maar ook de onophoudelijke drang van de Nederlanders om het landschap te veranderen is een reden. De meeste zogenaamde 1000 jarige bomen zijn dan ook veel minder oud. De oudste boom van Nederland is een Linde en staat in Sambeek. Sommige beweren dat deze Linde wel 800 jaar is, maar de meeste houden het op 500 jaar. 

oudseboomlinde

Behalve in het breken van bovenstaande records zijn bomen erg belangrijk vanwege hun rol in de natuur. Bomen zijn niet alleen voedsel voor heel veel dieren, maar bomen produceren ook zuurstof voor alle organismen op aarde.  Dit doen ze in een scheikundig proces genaamd de fotosynthese. Voor de fotosynthese nemen bomen water en koolstofdioxide op uit het milieu. Al deze stoffen komen terecht in de bladgroenkorrels van de groene delen van de plant. Onder invloed van opgevangen lichtenergie wordt water gesplitst. Bij deze splitsing van water ontstaat de zuurstof die de organismen zo nodig hebben en energie om koolstof te koppelen tot glucose. In de tekening hieronder zie je de fotosynthese uitgebeeld.

artistimpressionfotosynthese