Vaardigheden

Biologie is een vak waarin niet alleen kennis belangrijk is maar ook onderzoeksvaardigheden. Van microscopie tot onderzoek aan het lichaam: het is allemaal onderdeel van de biologie!

 

Het herbarium

Planten bestuderen, drogen en bewaren is een leuke hobby van vele mensen. Als je mooie planten tegenkomt in de natuur is het leuk deze thuis goed te bestuderen en daarna voor langere tijd te bewaren in een herbarium. Deze les gaat over het zoeken van de wilde planten, het drogen van de planten, het determineren van de gevonden planten en het maken van een herbarium om je mooie planten netjes in te bewaren.

In de onderstaande video leer je in vier stappen hoe je mooi herbarium kunt maken. Houd je wel aan de juiste volgorde van eerst determineren en daarna drogen.  Gedroogde planten veranderen toch een beetje van kleur. Een aantal typerende kenmerken kunnen tijdens het drogen ook verdwijnen. Gedroogde planten zijn dus haast niet meer op naam te brengen. Succes met je ontdekkingstocht in de wonderlijke bloemenwereld en veel plezier in de natuur.

In de hierboven staande video heb je gezien hoe je de planten kunt determineren met behulp van een website en met behulp van de Nieuwe Plantengids voor onderweg. Beide manieren zijn relatief simpel en kunnen je snel informatie geven over de naam van de plant. Maar er wordt niet echt in detail naar de eigenschappen van de plant gekeken. Wil je meer zekerheid over de naam van een gevonden plant, bekijk dan de onderstaande video "determineren door experts". In deze video krijg je uitleg over determineren met "De Bijbel" van onderzoekend Nederland: De Eggelte. Determineren met deze gids is een stuk ingewikkelder. Je moet beter kijken naar de details van de plant, je moet meer verstand hebben van de onderdelen van de plant, maar het eindresultaat (de juiste naam) is vaak beter.  Maar calculeer ook wat teleurstelling in. Determineren lukt niet altijd.

Onder de tekst van deze regels staan de reacties verborgen van leerlingen van de Willem van Oranje die ook deze opdracht hebben uitgevoerd.

De herbariumopdracht kan je hieronder downloaden.

dlwerkblad3