Vaardigheden

Biologie is een vak waarin niet alleen kennis belangrijk is maar ook onderzoeksvaardigheden. Van microscopie tot onderzoek aan het lichaam: het is allemaal onderdeel van de biologie!

 

Hoe red je een leven?

Het zal je maar gebeuren. Tijdens de koffie krijgt je vader een hartstilstand. Het overkwam Ruben van 14. Gelukkig wist Ruben wat hij moest doen en kan zijn vader Ron (61) het nog navertellen.

Tijdens de koffie
Vader Ron zat op de bank en reageerde niet meer, ook niet na een paar klappen in het gezicht. Toen sloeg de paniek toe.

Maar niet bij Ruben. De tante van Ruben belt 112 en krijgt te horen dat er gereanimeerd moet worden. Dat hoeft Ruben dit echter niet van de alarmcentrale te horen. Hij heeft zijn vader al op de grond gelegd en is begonnen. Hij is hiermee doorgegaan totdat de hulpdiensten ter plaatse waren. Die hebben de reanimatie overgenomen. Uiteindelijk heeft de vader van Ruben het overleefd, dankzij het heldhaftig ingrijpen van Ruben.

Hoe Ruben wist wat hij moest doen? Dit heeft hij geleerd tijdens een cursus in groep 8. Leren reanimeren is belangrijk en je kan er een leven mee redden.

Hoe moet je reanimeren?
Wij leggen het je uit in de volgende 6 stappen:

 afbeelding 1

afbeelding 2 I save lives

afbeelding 3 I save lives

afbeelding 4 I save lives

afbeelding 5 I save lives

Afbeelding 6 I save lives

 

Goed gedaan! Nu weet je in ieder geval de juiste stappen. Als je de kans krijgt om een reanimatiecursus te volgen, grijp deze dan vooral al! Dan leer je de stappen ook uit te voeren.

Wil je meer informatie over reanimeren of een reanimatiecursus volgen? Kijk dan eens op de instagram @isavelives_games. Hier vind je een quiz, weetjes en nog veel meer. Maar ook op Biologielessen.nl kan je een aantal goede video's vinden over de techniek van het reanimeren. 

geschreven door:
David Hup van I Save Lives (www.isavelives.nl)