Natuureducatie

Biologie is meer dan een vak, bij biologie bestuderen we ook de natuur waarin jij leeft.

 

Het bijenvolk

 

Bijen zijn insecten en behoren evenals de verschillende wespen, hommels en mieren tot de vliesvleugelige.

 bij0

Van links naar rechts: werkbij, dar, koningin

 

Bijenvolken hebben een sterke hiarchie. Bijenvolkeren kunnen heel groot worden. Alle volkeren bestaan uit ongeveer dezelfde opbouw. De aantallen per volk verschillen per seizoen, Eén koningin, vele duizenden werkster (vrouwtjes) en enkele honderden darren (mannetjes). De koningin is een vrouwelijke bij, die voor het nageslacht zorgt. De werksters zijn onvruchtbare vrouwelijke bijen, die al het andere werk doen. De darren zijn de mannelijke bijen, zij paren met de koningin en hebben daarna geen taak meer. Sterker nog, na de koningin bevrucht te hebben op d’r bruidsvlucht sterven de darren (zie illustraties volgende pagina). De darren halen zelf geen voedsel, maar worden gevoerd door de werksters. In de nazomer, wanneer er minder honing gehaald wordt en de darren niet meer nodig zijn, jagen de werksters hen de kast uit. Desnoods worden ze doodgestoken. Dit wordt de darrenslacht genoemd.

De bruidsvlucht van de koningin.

Vijf tot vijftien dagen na haar geboorte paart zij hoog in de lucht met soms wel tien darren en legt daarna eitjes waaruit alle leden van de kolonie voortkomen. Daarna verlaat ze de kast nooit meer voor een aanvullende bruidsvlucht. De koningin is ongeveer 8 dagen na haar geboorte op de top van bevruchtbaarheid. De ontvangen sperma bewaart ze in een kleine spermatheek (zie onderstaande illustratie helemaal onderaan gidsengids) tot haar dood.

 bij1

De dar bestijgt de moer. Op haar bruidsvlucht trekt de koningin door geursignalen de darren aan

 Compilatie

Knap, zei ‘t . . . Het bevruchtingsteken, de 'vlag', blijft achter. De dar dwarrelt stervend omlaag. De rol van de darren zit erop.

 bij4

Spermatheca=opslag voor sperma

Oviduct = eileider

Ovary= eistok

Endophallus=geslachtsorgaan van de dar

Drone=dar