Bloedstolling

Bloedstolling

Bloedstolling Bloedstolling is een zeer ingewikkeld proces waarbij de bloedplaatjes, de beschadigde weefsels en eiwitten die ronddrijven in het bloed (stollingsfactoren) betrokken zijn. De bloedstolling werk in drie fasen. Nu eerst even heel in het kort deze drie stappen. Verderop in deze les wordt vooral stap twee tot in detail uitgewerkt. Stap 1. Na het […]

Genen

Genen

Genen Genen zijn stukjes DNA die coderen voor een erfelijke eigenschap. Het gehele menselijke genoom bestaat ongeveer uit 20.000 genen. Een mens is dus het product van 20.000 erfelijke eigenschappen die verdeeld liggen over 46 chromosomen van elke cel. In alle cellen van je lichaam zitten even veel (46) chromosomen. Chromosomen zijn gedurende het grootste […]

De spijsverteringssappen

Spijsverteringssappen

De spijsverteringssappen Het voedsel moet in het spijsverteringsstelsel worden verteerd. Verteren wil zeggen dat je de voedingsstoffen afbreekt tot hun bouwstenen. Het verteren gebeurt op twee manieren. Op een mechanische manier met de tanden en de peristaltiek en op een chemische manier met enzymen. Voor de volledige afbraak van je voedsel heeft de spijsvertering het […]

Het spijsverteringsstelsel

Spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel Het spijsverteringsstelsel is niets meer en niets minder dan een holle gespierde buis die loopt van mond naar kont.   De wanden van deze buis produceren spijsverteringssappen of er zitten exocrienespijsverteringsklieren op aangesloten die de spijsverteringssappen maken. Deze buis is gespierd. De spieren in het spijsverteringsstelsel hebben eigenlijk twee functies. Het kneden en […]

De longen en uithoudingsvermogen

Longen en uithouding OB

De longen en uithoudingsvermogen In alle cellen van ons lichaam vindt verbranding plaats. Voor deze verbranding hebben de cellen een brandstof en zuurstof nodig. Bij verbranding komt water en koolstofdioxide vrij, maar ook energie. Als je een kaars verbrandt, is het kaarsvet de brandstof. Bij het verbranden van de kaars komt energie vrij in de […]

Conserveren van voedsel

Conserveren van voedsel

Conserveren Door voedsel te conserveren kunnen kunnen we het langer bewaren. Er zijn een paar conserveringstechnieken. Waar je bij conserveren naar streeft is: je voedsel onbewoonbaar maken voor de reducenten.   Bacteriën en schimmels hebben eigenlijk dezelfde verlangens als mensen. Ze houden van een temparatuur van rond de 37 graden. De meeste bacteriën en schimmels die […]