Gen

Een gen. In alle leerboeken staat dat een gen één erfelijke eigenschap is en is opgebouwd uit twee allelen. Het menselijk genoom bevat ongeveer 20.000 genen of erfelijke eigenschappen. De vraag die dan blijft staan is: maar wat is dan eigenlijk een erfelijke eigenschap. Uit onderstaande afbeelding wordt een beetje duidelijk wat een gen is. […]
Was Linnaeus racist of taxonoom?

Van ATP naar ADP

Net als jij heeft ook de cel behoefte aan energierijke stoffen. ATP is voor de cel het universele, energierijke betaalmiddel voor alle processen in de cel die energie kosten. De cel heeft de energie uit het ATP nodig voor; celgroei, productie van hormonen en spijsverteringsenzymen, cel herstel en in het algemeen voor het laten verlopen […]
De Europeaan moet anders gaan eten (deel 1)

De Europeaan moet anders gaan eten (deel 2)

Bloedgroepen en resusfactoren en antigenen

Bloedgroepen en rhesusfactoren Op alle cellen van het lichaam zitten aan de buitenkant in het membraan van de cel bepaalde herkenningseiwitten. Deze eiwitten op de celmembraan noemen we antigenen. Elk individu heeft op al de cellen van zijn lichaam unieke antigenen. Het witte bloedcellen-afweersystemen controleeert de antigenen op alle cellen in het lichaam. Vindt de […]
Het oog en het netvlies

Het oog en het netvlies Het oog is een zintuig. In het oog zitten zintuigcellen die gevoelig zijn voor lichtprikkels. Deze zintuigcellen bevinden zich in het netvlies van het oog. Er zijn twee soorten zintuigcellen: staafjes en kegeltjes. De staafjes hebben een lage drempelwaarde voor licht. Je gebruikt de staafjes om te kijken in het […]
Het werkplan

Het schrijven van een werkplan. Onderdeel van elke wetenschappelijke cyclus is het opstellen van het werkplan. Het werkplan is een onderdeel van het uit te voeren experiment. Het werkplan stel je pas op nadat je een goede onderzoeksvraag en hypothese hebt geformuleerd. In het werkplan omschrijf je exact alle details van het experiment. Het werkplan […]
Boerenland was vroeger walhalla voor weidevogels

Wat is het nut van vertering?

Het nut van vertering. Vertering is het proces waarbij voedingsmiddelen en voedingsstoffen worden afgebroken tot hun bouwstenen. Gedurende hun weg door het spijsverteringskanaal worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren, de koolhydraten tot glucose en de vetten tot de vetzuren en glycerol. Deze verteringsproducten zijn klein genoeg om de wand van de dunne darm te […]