Longblaasjes

De longblaasjes Als we kijken naar de werking van de longen, zijn er heel duidelijke hoofdrolspelers. Dat zijn de longblaasjes, waar we er miljoenen van hebben. Lucht die we inademen, gaat via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in. De bronchiën vertakken zich in de longen weer verder, steeds kleiner en verder. […]
Gaswisselingsorganen

Gaswisselingsorganen. Om zuurstof voor de verbranding uit het milieu te kunnen opnemen en om koolstofdioxide af te geven hebben de meeste organismen speciale gaswisselingsorganen. Om de opgenomen zuurstof door het lichaam te vervoeren hebben organisme een bloedvatenstelsel tot hun beschikking. De complexiteit van deze gaswisselings- en transportstelsels hangt af van de energiebehoefte van het individu. […]
Gaswisseling

Gaswisseling Gaswisseling is niet hetzelfde als ademhalen. Ademhalen doe je met de tussenribspieren, de spieren van het middenrif en de buikspieren. Met behulp van deze spieren wordt het volume van de borstkas vergroot en verkleint. Door deze volumeverandering stroomt er verse buitenlucht de longen in, of wordt “oude lucht” uitgeademd. Deze wisselende luchtstromen heet ademhaling. […]
Additieven

Additieven worden ook wel E-nummers genoemd. E-nummers hebben geen voedingswaarde. Het zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Een ander woord voor toegevoegde E-nummers is additieven.
E-nummers

E-nummers hebben geen voedingswaarde. Het zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Een ander woord voor toegevoegde E-nummers is additieven.
Conserveringsnummers

Conserveringsnummers worden aangeduid met de nummers E200 tot en met E252. Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.
Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen zitten in de spijsverteringssappen. De spijsverteringsenzymen zijn verantwoordelijk voor de chemische vertering van de voedingsstoffen. De enzymen werken specifiek. Dat wil zeggen dat elk enzym maar één voedingstof kan afbreken. Enzymwerking is temperatuur en zuurgraad gevoelig.
Spijsverteringsklieren

Spijsverteringsklieren zijn exocriene klieren (klieren met een afvoerbuis) die de spijsverteringssappen toevoegen aan de voedselbrij. Spijsverteringssappen zijn verantwoordelijk voor de chemische vertering van voedingsstoffen. Het spijsverteringsstelsel bevat de volgende klieren: speekselklieren, maagsapklieren, alvleesklier en enzym producerende darmcellen. De lever produceert geen spijsverteringsenzymen.
MRGV

De Meest Recente Gemeenschappelijke Voorouder (MRGV) van een verzameling organismen is het recentste individu dat een voorouder is van al die individuen. De uitdrukking MRGV wordt ook veel gebruikt bij mensen. Richard Dawkins introduceerde hiervoor de (Engelse) uitdrukking concestor. Ida (A) is de MGRV van alle primaten. Sahelanthropus tchadensis (C) is de MRGV van de […]
Meest Recente Gemeenschappelijke Voorouder

De Meest Recente Gemeenschappelijke Voorouder (MRGV) van een verzameling organismen is het recentste individu dat een voorouder is van al die individuen. De uitdrukking MRGV wordt ook veel gebruikt bij mensen. Richard Dawkins introduceerde hiervoor de (Engelse) uitdrukking concestor. Ida (A) is de MRGV van alle primaten. Sahelanthropus tchadensis (C) is de MRGV van de […]