Verzuring

Verzuring van de spieren vindt plaats als de gewenste lichamelijke prestaties hoger is dan het lichaam aankan. Bij verzuring vindt er in de mitochondriën van de spiervezels afbraak van glucose plaats zonder zuurstof. Deze afbraak levert de spieren de benodigde energie in de vorm van ATP, maar als bijproduct ontstaat er ook melkzuur. Melkzuur veroorzaakt […]
Aerobe dissimilatie

Aerobe dissimilatie is het verbranden van glucose in de mitochondriën van de cel met behulp van zuurstof. Bij aerobe dissimilatie ontstaat uit glucose de anorganische producten water en koolstofdioxide. Bij de verbranding van één molecuul glucose komt zo veel energie vrij dat de cel 36 ATP kan produceren uit 36 ADP.
Anaerobe dissimilatie

Anaerobe dissimilatie is afbraak van glucose in de mitochondriën zonder zuurstof. Bij anaerobe dissimilatie wordt glucose omgezet in twee organische moleculen melkzuur. Melkzuur zorgt voor beschadiging van de spiervezels. In de lever wordt melkzuur weer opgebouwd tot glucose. Anaerobe dissimilatie levert in vergelijking tot aerobe dissimilatie maar weinig ATP. Let op: anaerobe dissimilatie is feitelijk […]
Anorganische sapstroom

De anorganische sapstroom vervoert water en mineralen via de houtvaten van de wortels richting de bladeren. In de bladgroenkorrels van de bladeren wordt het water gebruikt als bouwstof voor glucose in de fotosynthese.
Organische sapstroom

De organische sapstroom vervoert water met organisch glucose via de bastvaten van de bladeren naar de wortels. In de wortels wordt het glucose opgeslagen in de vorm van zetmeel.
Zuigkracht

De zuigkracht van de bladeren zorgt samen met de worteldruk voor de anorganische sapstroom van wortel naar blad. Watermoleculen binden door hun lading graag aan elkaar (cohesie). Ze vormen dan in de houtvaten een “lijntje van water”. In de huidmondjes verdampen de individuele watermoleculen uit het “lijntje van water”. Hierdoor ontstaat er in het blad, […]
Worteldruk

De worteldruk zorgt samen met de zuigkracht van de bladeren voor de anorganische sapstroom. De worteldruk wordt veroorzaakt doordat bepaalde cellen in de wortels m.b.v. actief transport mineralen uit de bodem opnemen. Dit kost ATP, maar zorgt er wel voor dat de osmotische waarde van de cel toeneemt in vergelijking tot de osmotische waarde van […]
Product

Het product is de stof die ontstaat uit een substraat tijdens een scheikundige reactie. De omzetting van substraat in product wordt altijd gekatalyseerd door enzymen. In de onderstaande fotosynthesereactie zijn water en koolstofdioxide het substraat en glucose en zuurstof de producten die worden gemaakt uit water en koolstofdioxide.
Optimum temperatuur.

De temperatuur heeft invloed op de werking van enzymen bij het versnellen van scheikundige reacties in de cel. Bij de optimum temperatuur versnellen enzymen de scheikundige reacties het snelst. Bij de optimum temperatuur zijn alle enzymen 100% van de tijd bezet met een substraat. Bij de optimum temperatuur wordt er per tijdseenheid het meeste product […]
Warmbloedig

Warmbloedige organismen hebben een interne productie en regulatie van warmte. In warmbloedige organismen vindt verbranding plaats om het lichaam op temperatuur te houden. Dit in tegenstelling tot koudbloedige organismen die voor hun lichaamstemperatuur afhankelijk zijn van de temperatuur van de omgeving. In het lichaam van koudbloedige vindt geen verbranding plaats om het lichaam op temperatuur […]