Vergrotingsmiddelen in de biologie (de loep)
Om organismen en insecten en dergelijke beter te kunnen zien en te bestuderen, is het in veel gevallen heel handig om deze te vergroten. Daarvoor hebben we een aantal hulpmiddelen tot onze beschikking.
- Vergrootglas
- Loep
- Loepdoosjes
- Ander soortige loeps
- Binoculair
- Microscoop
- Stereomicroscoop
- Elektronen microscoop
Vergrootglas
Het meest eenvoudige hulpmiddel is een vergrootglas. In de meeste gevallen kun je hier je onderwerp circa 10 a 15 keer mee vergroten. Zet het vergrootglas voor het onderwerp dat je wilt vergroten. Door nu te variëren met de afstand van het vergrootglas kun je scherpstellen en details bekijken, bijvoorbeeld de meeldraden en stamper van een bloem.
Loep
- De postzegelloep (3) is door zijn vorm en veelzijdigheid gemakkelijk mee te nemen en ook gemakkelijk in het gebruik. Je zet de postzegelloep op of over je onderwerp. In de meeste gevallen heb je dan direct een scherp en vergroot beeld en heb je je handen vrij voor het maken van een mooie tekening.
- Een ander type loep (1) bestaat uit 3 lenzen, zodat je zelf een keus kunt maken uit de vergroting. Een lens vergroot 4 keer, twee lenzen 8 keer en kijk je door 3 lenzen dan is de vergroting 12 keer. Dit type loep is ook uitermate geschikt om het veld mee in te nemen. Doordat je de lenzen kunt wegdraaien in een soort doosje worden ze beschermd. Het juiste gebruik is als volgt. Hou de loep dicht bij je oog. Het voorwerp breng je met je andere hand dicht naar de loep toe. Door te variëren in afstand kun je mooi scherp stellen.
- Weer een andere loep wordt ook wel loepdoosje (2) genoemd. In dit doosje kun je een klein insect doen of een waterdiertje in water. Zo kun je levende organismen bestuderen en daarna weer terug zetten in hun natuurlijke omgeving. In het deksel van dit doosje zit en loep.
Veel vergrootglazen zijn gemaakt van glas. Veel loepjes hebben allemaal een kunststof lens. Deze plastic loepjes zijn daardoor wel wat kwetsbaarder, maar veel goedkoper en lichter dan uitvoeringen die van glas zijn gemaakt, dus ook uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden.
In een andere aflevering wordt verteld hoe je vergroot met het binoculair, de microscoop en welke stappen je dan dient te volgen.