ONDERDELEN
De onderdelen van het voortplantingsorgaan van de vrouw heeft één centrale functie. Eicellen maken die in dit voortplantingsstelsel bevrucht kunnen worden om vervolgens uit te groeien tot nageslacht. De geproduceerde eicellen ontstaan vanaf de puberteit maandelijks door twee meiotische delingen. De productie stopt als de vrouw in de overgang is. De overgang begint zo rond het vijftigste levensjaar van de vrouw. Maar individueel kunnen er tussen vrouwen grote verschillen zijn. Ovulatie blijft weg door gebrek aan hormonen in het lichaam van de vrouw.
FUNCTIE VAN DE ONDERDELEN
Onder invloed van hormonen uit de hypofyse van de vrouw rijpt maandelijks één eicelmoedercel uit tot een eicel met 23 chromosomen. Deze eicel ontstaat na twee meiotische delingen en heeft een gereduceerd, gehalveerd, aantal chromosomen. Als de eicel is uitgerijpt komt deze vrij. Het vrijkomen gebeurt ook onder invloed van hormonen uit de hypofyse. Het vrijkomen van de eicel noemen we ovulatie. De vrouw is vanaf dat moment vruchtbaar. De eicel wordt opgevangen door het trechtervormig uiteinde van de eileider. Daar blijft deze eicel gedurende één dag liggen wachten op zaadcellen. Als een vrouw vrijt in deze vruchtbare periode, dan kunnen de zaadcellen van de man de eicel bevruchten. Er ontstaat dan een bevruchte eicel met (bij de mens) 46 chromosomen. De bevruchte eicel wordt door trilhaarcellen richting de baarmoeder vervoerd. Op het moment dat de bevruchte eicel daar aankomt is het baarmoederslijmvlies op zijn dikst. De bevruchte eicel zal zich ergens in deze baarmoeder innestelen en daar uitgroeien tot een kindje.
Het is goed je te realiseren dat er per maand maar één eicelmoedercel zich ontwikkelt tot eicel. In onderstaande afbeelding kan je zien dat deze ontwikkeling eigenlijk start direct na de laatste dag van de menstruatie. Deze ontwikkeling van eicelmoedercel tot eicel heet de follikelrijping of de folliculaire fase. Rond de veertiende dag van de maandelijkse cyclus komt de eicel vrij en blijft er een litteken achter in het weefsel van de eierstok. Dit litteken heet het gele lichaam. De rijpende eicel in het follikel en het gele lichaam zijn tevens hormoonklieren die hormonen produceren
ROL VAN DE HORMONEN
Het gehele bovenstaande proces van het rijpen van een eicelmoedercel tot een eicel, het vrijkomen van de eicel en het dikker worden van het baarmoederslijmvlies wordt gereguleerd door hormonen. Hormonen worden geproduceerd in hormoonklieren. De hypofyse is de belangrijkste hormoonklier. De werking van hormonen is het beste te begrijpen als je ze vergelijkt met een brief in een enveloppe.  Een brief is voor iemand bedoeld. Een hormoon ook. De cellen waar het hormoon voor is bedoeld noemen we de doelcellen. Als het hormoon aankomt bij deze doelcellen, dan mogen deze de enveloppe openen en de brief lezen. In de brief staat altijd een opdracht voor de doelcellen. In een andere les zullen we specifiek kijken naar welke hormonen betrokken zijn bij de maandelijkse cyclus van de vrouw.