Voeding

In dit thema leer je over de voedselopname en vertering bij organismen en de rol die de voedingsstoffen in het organisme spelen.

 

Alcohol

Deze les gaat over alcohol en de invloed van alcohol op je lichaam. alcoholjanlachtjanhuilt

Om deze les helemaal te kunnen maken heb je nodig je boek, een werkblad (onderaan de pagina) en de website.  Alcohol is schadelijk voor het lichaam. Overmatige consumptie van alcohol heeft nadelige gevolgen op onder andere de hersenen en de lever.

De lever

De lever is een groot orgaan in de buikholte. De lever is de scheikundige fabriek van je lichaam. In de lever worden belangrijke stoffen voor het lichaam opgebouwd en stoffen die schadelijke voor het lichaam zijn afgebroken. Alcohol is zo'n schadelijke stof die door de lever moet worden afgebroken. De schadelijke stoffen die hierbij ontstaan maken de lever kapot. Deze leverziekte, veroorzaakt door alcohol heet levercirrose.

levercirrose2

In onderstaande afbeelding is de lever het enige orgaan met een kleurtje (bruin). De lever ligt in de buikholte en helpt ook bij het verteren van voedsel.

leverHieronder zie je twee filmpjes. Het eerste filmpje gaat niet over de invloed van alcohol op de lever. De lever gaat kapot na langdurig overmatige alcoholconsumptie. Het filmpje gaat over de invloeden van alcohol op zeer korte termijn. De film is gemaakt in opdracht van BNN. In de film gaat Filemon samen met twee stapmaatjes de invloed van alcohol op zijn lichaam bekijken. Over dit filmpje moet je een aantal vragen beantwoorden. Deze staan op het werkblad.

 

In het tweede filmpje zie je een ander nadelig effect van alcohol. De verslaving. Dit filmpje gaat over René. René is ongeveer 50 jaar. Drinkt al vanaf zijn zestiende en is langdurig alcoholverslaafd. Dit filmpje laat de het leven van een alcoholverslaafde zien. Over dit filmpje moet je een aantal vragen beantwoorden. Deze staan ook op het werkblad.


Alcohol en de wet

Op bladzijde 89 en 90 van je handboek staat uitgelegd wat de regels zijn voor alcohol in het verkeer. Je mag in Nederland niet meer autorijden of fietsen met een alcoholpromillage van meer dan een half promille. Het Bloed Alcohol Gehalte (BAG) kan je makkelijk berekeken door een aantal gegevens in te vullen in de formule die in je boek staat. Houd daarbij de standaardrekenvaardigheden in het oog. Eerst de berekening uitvoeren tussen de haakjes, dan alle vermenigvuldigingen en tenslotte pas de gegevens van elkaar aftrekken. In het onderstaande filmpje zie je uitleg. Bij deze uitleg gaan we uit van een vrouw van 50 kg die anderhalf uur geleden 2 glazen alcohol heeft gedronken. Bij deze opgave maken we geen onderscheid tussen wat voor drankje er gedronken wordt. De drankglazen zijn zo gemaakt dat elke alcoholische consumptie evenveel alcohol bevat, namelijk 10 ml of ongeveer 10 gram pure alcohol.

 

 Het werkblad behorende bij deze les kan je hieronder downloaden.

dlwerkblad3